Tänään oli viimenen opetuskeskustelu chileläisten opiskelijoiden kanssa. Olen luetuttanut heillä Shakespearea. Täkäläisten on erittäin vaikea ääntää tiettyjä englannin äänteitä, joten Shakespearen lukemisesta ei meinaa tulla mitään, mutta samalla se toimii hyvänä harjoituksena. Olemmekin tehneet niin, että ensin käymme dialogipätkän läpi (olemme lukeneet näytelmää Julius Caesar) ja sitten opettelemme ääntämään. Opiskelijat ovat esittäneet erilaisia rooleja ja koettaneet lausua Shakespearea mahdollisimman hyvin.

Latinan kurssille olen kirjoittanut kaiken materiaalin itse. Tajusin tänään, että olen tullut kirjoittaneeksi englanniksi johdannon latinan keskeiseen kielioppiin sekä harjoitustekstejä. Tätä samaa menetelmää käytti myös Erasmus Rotterdamilainen. Siitä on se hyöty, että voi itse valita, millaista materiaalia tekstiin sisällyttää, joten kielioppia ja sanastoa voi kirjoittaa sen verran että se palvelee tekstiä. Latinaa on vielä kahtena keskiviikkona ja sitten kaikki opetukseni onkin täällä hoidettu.

Tänään aamulla maistoin myös aamiaismurojen päälle vielä "piureja", jotka paistoin oliiviöljyssä. Rouva T jätti herkun väliin. Piuret eli täkäläiset meritupet ovat helakanpunaisia möykkyjä, jotka on Valdivian kalatorin myyjien mukaan kaivettu esiin meressä olevista kivimöhkäleistä. Ne ovat vaippaeläimiä (Tunicata) eli alkeellisia selkäjänteisiä (Chordata). Ne siis ovat läheisempää sukua kaloille ja ihmisille kuin ravuille tai simpukoille. Vaippaeläimillä on aktiivinen toukkavaihe, jonka aikana ne muistuttavat hiukan kalanpoikasia. Toukkina ne uivat vikkelästi meressä ja syövät muuta planktonia. Sen jälkeen ne asettuvat aloilleen ja muuttuvat paikoillaan köllötteleviksi ja muodottomiksi lihamöllyköiksi suljetun tilan (itse rakennetun kivilinnan) sisään eikä nuoruuden sähäkkyydestä ole enää jäljellä pienintäkään merkkiä. Niiden kehitys on siis hyvin samantyyppinen kuin tavallisella suomalaisella miehellä. Ne sisältävät runsaasti jodia, vanadiumia ja rautaa. Ja oman kokemukseni mukaan niiden sisällä on myös hiekkaa, joka kirskuu hampaiden välissä. No, joka tapauksessa täytyy sanoa, että Pyhäjärvestä saadut särjet maistuvat paremmilta.