Mapudungunin professori Juan Hector Painequeo Paillán.

 

Beatriz, Hernán ja Miguel valmistelevat tässä matetunia eli iltateetä. Tarjolla oli leipää, matea, naudanlihaa, ajia (chileläinen höyste, jossa tomaattia, sipulia ja chiliä), omenamehua, pähkinöitä, rusinoita, banaania jne. Pidimme tilaisuuden luentosalissa, jossa kurssikin pidettiin.

Hernán, Francisco ja Jerzon
 

Jerzon, Diego ja Jaime, joita juuri olin haastatellut videolle mapudunguniksi.

Hernán ja Pablo riehuvat puukko kädessä.

Miguel ja Karin imevät hartaina matea.

Daniela, Miguel, Karin ja Pablo (porukkaan kuului kaksi Pabloa...).

 

Mate maistuu yllättävän pehmeältä, kun sen valmistaa oikein. Sain tänä iltana maten valmistuksen oppitunnin. Ensin kuppiin laitetaan matepuruja ja kylmää vettä, sitten sekoitetaan ja annetaan imeytyä. sitten lisätään sokeria, lisää matepuruja kunnes kuppi on täynnä ja lopuksi kiehuvaa vettä. Sitten sitä imetään bombillan eli matepillin kautta. Tässä Daniela näyttää mallia. Chileläiset ovat hyvin sosiaalisia mateseremonioissaan, joten matea valmistetaan ja tarjoillaan tovereille ja matekuppi laitetaan kiertämään niin että kaikki saavat, vaikka kaikilla ei olisikaan omaa kuppia mukana.

Tässä poseeraavat Ingris ja Pablo. Ingrisin kanssa pidin luokan edessä mapudunguniksi dialogin, jollainen jokaisen piti tehdä. Ingrisillä oli omakin dialogi, mutta hänellä ei ollut dialogistaan kahta paperia, joten pidin turvallisempana tukeutua omaan paperiini, josta oli kopiokin olemassa. Samainen dialogi löytyy tuolta alempaa tästä blogista.

 

Paikalla oli myös prof. Manuel Segundo Manquepi Cayul, joka on eläkkeellä Temucon Universidad Catholicasta. Siellä hän on vastannut työuransa aikana englannin ja mapudungunin opetuksesta. Hän myös lauloi pari laulua mapudungunin kielellä. Samaten myös professori Painequeo laulaa luikautti perinteisen mapudungunkielisen laulun, jotka minulla tietenkin on tallennettuina videolle.

Vähän haikeata tämä päätteleminen, mutta vaihdoin kyllä sähköpostiosoitteita Diegon, Danielan ja Pablon kanssa, joten kaipa tässä yhteyttä pystyy pitämään Suomestakin saakka.